Skip to Navigation

Změna složení portfolia přípravků Nutrison.
U 4 variant portfolia přípravků Nutrison (Nutrison, Nutrison Multi Fibre, Nutrison Energy Multi Fibre a Nutrison Protein Plus Multi Fibre)  bylo změněno složení s cílem zlepšit snášenlivost minimalizováním některých typických komplikací u pacientů, kteří dostávají sondovou výživu. Nutrison s inovovanou recepturou má unikátní složení zaměřené na řešení komplikací v horní i dolní části trávicího traktu.

Intolerance v dolní části trávicího traktu běžně způsobuje průjmy a špatnou absorpci živin [2]. Intolerance v horní části trávicího traktu může vést k velkému reziduálnímu objemu v žaludku, zvracení a GER [1-4]. Komplikace v trávicím traktu snižují účinnost nutriční podpory a v případě aspirační pneumonie mohou představovat i klinické riziko [1,4]. Pokud mají přípravky tekuté výživy poskytnout účinnou nutriční podporu, musí minimalizovat komplikace v horní i dolní části trávicího traktu.

Nutrison s vylepšenou recepturou má unikátní složení zaměřené na řešení komplikací v horní i dolní části trávicího traktu a obsahuje:

  • Vlákninu MF6™ Multi Fibre u níž bylo prokázáno, že snižuje výskyt průjmů až o 47 % [5,6].
  • Jedinečnou směs bílkovin P4™, která podporuje vyprazdňování žaludku a obsahuje spektrum aminokyselin v souladu s doporučeními WHO [7, 8, 10].
  • Směs triglyceridů se středně dlouhým řetězcem (MCT) pro rychlé odbourávání tuků a snadnou absorpci [9].
  • DHA+EPA v souladu s nejnovějšími výživovými doporučeními [11-12].

Reference:

  1. Mizock BA. Risk of aspiration in patients on enteral nutrition: frequency, relevance, relation to pneumonia, risk factors and strategies for risk reduction. Curr Gastroenterol Rep 2007;9:338–44.
  2. Montejo JC. Enteral nutrition-related gastrointestinal complications in critically ill patients: a multicentre study. Crit Care Med 1999;27:1447–53.
  3. Metheny NA et al. Tracheobronchial aspiration of gastric contents in critically ill tube-fed patients: frequency, outcomes, and risk factors. Crit Care Med 2006;34:1007–15.
  4. Mentec H et al. Upper digestive intolerance during enteral nutrition in critically ill patients: frequency, risk factors, and complications. Crit Care Med 2001;29:1955–61.
  5. Elia M et al. Systematic review and meta-analysis: the clinical and physiological effects of fibre-containing enteral formulae. Aliment Pharmacol Ther 2008;27:120–45.
  6. Wierdsma NJ et al. Comparison of two tube feeding formulas enriched with guar gum or mixed dietary _ bres. Ned Tijdschr Dietisten 2001;56:243–7.
  7. Mahé S et al. Nitrogen movements in the upper jejunum lumen in humans fed low amounts of casein or ß-lactoglobulin. Gastroenterol Clin Biol 1995;19:20–6.
  8. Van den Braak C et al. PP385 A novel protein mixture constitutes a non coagulating tube feed. Clinical Nutrition Supplements. 2010; 5 (2):173-174
  9. Hunt JN, Knox MT. A relation between the chain length of fatty acids and the slowing of gastric emptying. J Physiol 1968;194:327–36.
  10. Protein and amino acid requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation. 2007; WHO technical report series; no. 935.
  11. ISSFAL (2004). Recommendations for intake of polyunsaturated fatty acids in healthy humans. Brighton International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids.
  12. Kris-Etherton PM et al. Dietary Literatura intakes for DHA and EPA. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2009; 81:99–104.