Skip to Navigation

Charakteristika a výhody přípravku PreOp.

Charakteristika:

  • sacharidový (maltodextrinový) isotonický nápoj s citronovou příchutí (0,5 kcal/ml), čirý, nesycený
  • balení 4x lahvička 200 ml
  • určeno k dietnímu postupu při přípravě na chirurgický výkon
  • bez lepku, bez laktózy, bez vlákniny
  • Splňuje požadavky ESPEN guidelines pro přípravu před elektivními chirurgickými výkony (elementární součást akcelerované pooperační rehabilitace ERAS – Fast Track) [3]

Výhody:

  • Optimalizuje hydrataci v úvodu do anestezie [1,2]
  • Snižuje operační stres [4]
  • Snižuje pooperační inzulinovou rezistenci [1,2]
  • Přispívá ke snížení ztráty hmotnosti a svalové síly po operaci [3]
  • Zkracuje délku hospitalizace [1,2]

Dávkování:

  • Předoperační den: 4-6x 200 ml večer (ráno) před operací
  • Den operace: 2-4x 200 ml až 2 hodiny před operací

Složení:

Voda, maltodextrin, fruktóza, citronan draselný, citronan sodný, regulátor kyselosti (kyselina citrónová), aroma, sladidlo (acesulfam K, sacharin sodný).

Průměrný obsah na 100 ml

 

 

Energetická hodnota

kJ/kcal

215/50

Bílkoviny

g

-

 

En%

0

Sacharidy

g

12,6

 

En%

100

cukry

g

2,1

laktóza

g

<0,006

Tuky

g

-

 

En%

0

nasycené mastné kyseliny

g

-

Vláknina

g

-

 

En%

0

Minerální látky

 

 

Na

mg

50

K

mg

122

Cl

mg

6

Ca

mg

6

P

mg

1

PO4

mg

2

Mg

mg

1,0

Jiné

 

 

Osmolarita

mOsmol/l

240

 

Reference:

  1. American Society of Anesthesiologists Task Force on Preoperative Fasting. Practice guidelines for preoperative fasting and the use of pharmacologic agents to reduce the risk of pulmonary aspiration: application to healthy patients undergoing elective procedures: a report by the American Society of Anesthesiologist Task Force on Preoperative Fasting. Anesthesiology 1999;90(3):896-905.
  2. Anderson M, Comrie R. Adopting preoperative fasting guidelines. AORN J. 2009 Jul;90(1):73-80. Review.
  3. Espen Guidelines on Enteral Nutrition: Surgery including Organ Transplantation
  4. Havel E. Nutriční příprava k operaci, Interní med.2012; 14(8 a 9):339-342