Skip to Navigation

Forticare je speciální imunomodulační výživa pro onkologického pacienta, s ω-3 mastnými kyselinami pro zlepšení funkcí imunitního systému.

Charakteristika přípravku Forticare

  • Vhodný zejména při onkologické léčbě
  • Speciální výživa pro onkologické pacienty, s ω-3 mastnými kyselinami
  • 2,25 g kyseliny eikosapentaenové (EPA) v denní dávce (375 ml = 3 lahvičky), vysoký obsah bílkovin a nejvíce energie v nejmenším objemu [1], unikátní směs vlákniny s prebiotiky pomáhá udržovat normální funkci střev
  • nízký glykemický index pro lepší hospodaření s glukózou u onkologických pacientů trpících diabetem nebo při inzulinové rezistenci způsobené medikací
  • skvělé příchutě zvolené onkologickými pacienty a malý objem jsou zárukou lepší spolupráce pacienta [2,3]

Jak Forticare působí:

  • ω-3 mastné kyseliny podporují funkce imunitního systému a pomáhají zmírnit kachexii [4-13].
  • Vysoký příjem bílkovin pomáhá snižovat ztráty svalové hmoty, zvyšuje míru tolerance chemoterapie[14]a snižuje pooperační komplikace[15-21].
  • Nízký GI pomůže udržet pod kontrolou hladinu glukózy. Směs rozpustné a nerozpustné vlákniny podpoří nebo zlepší normální funkci střev a střevní integritu [14].

Doporučené dávkování:

  • 3 lahvičky Forticare denně pro doplnění stravy mezi jídly
  • 7-10 lahviček denně jako jediný zdroj výživy zajistí kompletní denní doporučený přísun energie a živin, včetně minerálních látek, vitamínů a stopových prvků
  • Vhodné je dlouhodobé podávání, užívat minimálně po dobu 4 týdnů

Balení:

  • 4x lahvička 125 ml

Dostupné příchutě:

  • broskev a zázvor
  • cappuccino
  • pomeranč a citrón

Složení:

demineralizovaná voda, glukózový sirup, izolát mléčné bílkoviny, trehalóza*, sacharóza, rostlinné oleje, vláknina (oligofruktóza, inulin, celulóza, rezistentní škrob), rybí olej, koncentrát syrovátkové bílkoviny (z mléka), citronan draselný, aroma, chlorid sodný, citronan sodný, hydrogenfosforečnan hořečnatý, cholin chlorid, karotenoidy (obsahuje sóju) (β-karoten, lutein, lykopen), L-askorban sodný, uhličitan hořečnatý, barvivo (kyselina karmínová) **, hydroxid draselný, maltodextrin, taurin, L-karnitin, mléčnan železnatý, DL-α-tokoferyl acetát, síran zinečnatý, nikotinamid, seleničitan sodný, síran manganatý, glukonan meďnatý, retinyl acetát, D-pantothenát vápenatý, pyridoxin hydrochlorid, chlorid chromitý, kyselina pteroylmonoglutamová, D-biotin, cholekalciferol, thiamin hydrochlorid, molybdenan sodný, fluorid sodný, riboflavin, jodid draselný, kyanokobalamin, fytomenadion. *Trehalózaje zdrojem glukózy.

** pouze Forticare s příchutí broskev a zázvor; Forticare s příchutí cappuccino: barvivo (karamel)

Kompletní tabulku s výživovými údaji naleznete ZDE.

Reference:

  1. Porovnání objemu s přípravky Supportan Drink 200 ml a Prosure 240 ml, dietními potravinami pro zvláštní lékařské účely ze skupiny 108/9; Seznam cen a úhrad LP/PZLÚ k 1. 7. 2013; www.sukl.cz.
  2. Snegovoy et al. "Targets nutrition support" and pharmacotherapy in cancer patients with anorexia-cachexia syndrome. ESPEN, 2009.
  3. De Lange M, Philipsen B. Palatability of various flavours of a sip feed in cancer patients. Numico Research, 2004. Data on file.
  4. Wigmore SJ, Barber MD, Ross JA et al. Effect of oral eicosapentaenoic acid on weight loss in patients with pancreatic cancer. Nutrition and Cancer 2000; 36: 177-84.
  5. Wigmore SJ, Ross JA, Falconer JS et al. The effect of polyunsaturated fatty acids on the progress of cachexia in patients with pancreatic cancer. Nutrition 1996; 12: S27- 30.
  6. Pratt VC, Watanabe S, Bruera E et al. Plasma and neutrophil fatty acid composition in advanced cancer patients and response to fish oil supplementation. Br J Cancer 2002; 87: 1370-8.
  7. Barber MD, Ross JA, Voss AC et al. The effect of an oral nutritional supplement enriched with fish oil on weight-loss in patients with pancreatic cencer. Br J Cancer 1999; 81: 80-6.
  8. Fearon KC, von Meyenfeldt MF, Moses AGW et al. Effect of a protein and energy dense N-3 fatty acid enriched oral supplement on loss of weight and lean tissue in cancer cachexia: a randomised double blind trial. Gut 2003; 52: 1479-86.
  9. Gogos CA, Ginopoulos P, Salsa B et al. Dietary omega-3 poylunsaturated fatty acids plus vitamin E restore immunodeficiency and prolong survival for severely ill patients with generalized malignancy: a randomised control trial. Cancer 1998; 82: 395-402.
  10. Furukawa K, Tashiro T, Yamamori H et al. Effects of soybean oil emulsion and eicosapentaenoic acid on stress response and immune function after a severely stressful operation. Ann Surg 1999;229:255-61.
  11. Takatsuka H, Takemoto Y, Iwata N et al. Oral eicosapentaenoic acid for complications of bone marrow transplantation. Bone Marrow Transplant 2001; 28: 769-74.
  12. Langer CJ, Hoffman JP, Ottery FD. Clinical signifikance of weight loss in cancer patients: rationale for the use of anabolic agents in the treatment of cancer-related cachexia. Nutrition 2001; 17: S1-20.
  13. Harrison LE, Fong Y. Enteral nutrition in the cancer patient. In: Rombeau JL, Rolandelli RH (eds). Enteral and tube feeding. 3rd ed. Philadelphia: W.B. Saunders Company, 1997:300-23.
  14. Nutricia Advanced Medical Nutrition. Forticare. Data on file 2006.
  15. Manasek V., Bezdek K., Foltys A., Klos K., Smitka J., Smehlik D., Effect of Peri-operative High protein Nutritional Support on Post-operative Complications and Costs of Treatment in Patients with Colorectal Cancer
  16. McMurdo ME, Price RJ, Shields M,et al. Should oral nutritional supplementation be given to undernourished older people upon hospital discharge? A controlled trial. J Am Geriatr Soc 2009, 57(12):2239-2245.
  17. National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Clinical guidelines 32.2006.
  18. Milne AC, Potter J, Vivanti A, et al. Protein and energy supplementation in elderly people at risk from malnutrition (Review). Cochrane Database Syst Rev 2009,(2):CD003288.
  19. Avenell A, Handoll HH. Nutritional supplementation for hip fracture aftercare in older people. Cochrane Database Syst Rev 2006,(4):CD001880.
  20. Cawood A, Elia M, Freeman R, et al. Systematic review and meta-analysis of the effects of high protein oral nutritional supplements on compilations. Clin Nutr 2007 2(Suppl 2):97
  21. Stratton RJ, Ek AC, Engfer M, et al. Enteral nutritonal support in prevention and treatment of pressure ulcers: a systematic review and meta-analysis. Ageing Res Rev 2005, 4(3):422-450.