Skip to Navigation

Kromě svalové tkáně tvoří proteiny tkáň vazivovou, plní funkci imunitní (buněčnou i humorální), jsou součástí koagulačních faktorů, plní transportní funkci a v neposlední řadě jsou zdrojem energie v zátěži. Úbytek svalové tkáně po operaci vede ke snížení svalové síly, zhoršení koordinace, obratnosti a schopnosti udržovat rovnováhu, zvyšuje se sklon k pádům. Tyto nežádoucí stavy komplikují léčebný proces.

Obrázek: Dehiscence rány - důsledek protein-energetické malnutrice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Normální potřeba proteinů u zdravého dospělého člověka je 0,8-1 g/kg/den a u seniorů 1-1,2 g/kg/den. U některých chorob, včetně operací, se potřeba proteinu až zdvojnásobuje. 

Obrázek: Potřeba bílkovin u různých typů onemocnění

Pokrýt zvýšenou potřebu bílkovin je poměrně obtížné u dospělého člověka, mnohem obtížnější u seniora. Otázkou je, zda má člověk vůbec šanci zvýšenou potřebu bílkovin přijmout v běžné stravě, potažmo ze stravy v nemocnici.

Ukázka potravin, které zajistí přibližně 100 g plnohodnotných bílkovin u 70kg pacienta s operační ránou, v pěti porcích denně:

Ukázka 1*: Cca 100g plátek libového masa, 3 vajíčka, 4 jogurty (á 150 g), 100 g tvrdého sýra, 200 g tvarohu nebo tvarohového sýra

Ukázka 2*: 600 ml mléka, 200 g šunky standard, 100g porce ryby, 3 pribináčky, 10 tavených sýrů (trojúhelníčky)

*Ukázky nezahrnují potřebu energie a dalších makro- a mikronutrientů

Reference:

  • Grofová Z. Výživa seniorů ve zdraví a nemoci, Nutriční akademie 2012
  • Zadák Z. Výživa v intenzivní péči, 2. Vydání, Grada, 2008.
  • Zadák Z. Úbytek svalové hmoty, mechanismy a důsledky, Nutriční akademie 2012