Skip to Navigation

Nutriční potřeby dětí se liší stejně jako ony samy. Řada Nutrini byla proto navržena tak, aby splňovala nutriční potřeby dětí ve věku 1-6 let a/nebo vážící 8 – 20 kg tělesné hmotnosti. Jako zdroj bílkovin v přípravku převažuje syrovátka ke zlepšení snášenlivosti a zvýšení biologické hodnoty bílkovin a dále Nutrini obsahuje směs LCP s převahou kyseliny dokosahexaenové za účelem podpory mentálních funkcí a prevence nedostatku této kyseliny.

Zvýšený obsah syrovátky

Nutrini má z důvodu lepší snášenlivosti a zvýšení biologické hodnoty bílkovin zvýšený obsah syrovátky. Až 80 % dětí na sondové výživě s postižením nervového systému má problém se snášenlivostí výživy.[1-3] V porovnání s přípravky obsahujícími kasein zlepšují přípravky obohacené o syrovátku výrazně vyprazdňování žaludku[4, 5], přičemž pacienti méně často zvrací [3] a dochází k omezení říhání[6]. Syrovátka má navíc vysoký podíl rozvětvených a jiných esenciálních aminokyselin a tedy vysokou biologickou hodnotu.[7]
Nutrini je jedinou pediatrickou řadou sondové výživy s až 60% obsahem syrovátky.

Směs LCP se zvýšeným obsahem DHA

DHA (kyselina dokosahexaenová) je nezbytná pro optimální vývoj a funkci mozku.[8] Nízké hladiny DHA jsou rizikovým faktorem v rozvoji chronických onemocnění a vedou k suboptimálnímu vývoji nervové soustavy.[9] Vzhledem k tomu, že přeměna kyseliny alfa-linolenové na DHA je nedostačující,[10] nutriční komise nyní doporučují, aby všechny děti i dospělí mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (DHA a kyselinu eikosapentaenovou, EPA) přijímali v potravě. [11, 12]
Nutrini je jedinou řadou přípravků speciální tekuté výživy pro děti starší než 1 rok, které obsahují směs LCP se zvýšeným obsahem DHA.

Nutrini  neobsahuje vlákninu, lepek ani laktózu [13].

Reference:

  1. Sullivan PB. Gastrointestinal disorders in children with neurodevelopmental disabilities. Dev Disabil Res Rev 2008;14:128-36.
  2. Ravelli AM, Milla PJ. Vomiting and gastroesophageal motor activity in children with disorders of the central nervous system. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1998;26:56-63.
  3. Sondheimer JM, Morris BA. Gastroesophageal reflux among severely retarded children. J Pediatr 1979;94:710-4.
  4. Fried MD, Khoshoo V, Secker DJ, et al. Decrease in gastric emptying time and episodes of regurgitation in children with spastic quadriplegia fed a whey-based formula. J Pediatr 1992;120:569-72.
  5. Brun CA, Medhus AW, Johnnesdottir GB, et al. Effect of protein composition on gastric emptying rate in children with cerebral palsy. ESPEN abstract 2008;P218.
  6. Graham-Parker C, Prokopishin L, Storm H et al. Effect of whey-based diet on incidence of vomiting in G-tube fed children with severe neurodevelopmental delay. JPEN 2001; 25:S14 (0051).
  7. Brun AC, Størdal K, Johannesdottir GB, et al. The effect of protein composition in liquid meals on gastric emptying rate in children with cerebral palsy. Clin Nutr 2011;Aug [Epub ahead of print].
  8. Koletzko B, Lien E, Agostoni C, Böhles H, et al. The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. J Perinat Med 2008;36:5–14.
  9. Beblo S, Reinhardt H, Demmelmair H, et al. Effect of fish oil supplementation on fatty acid status, coordination, and fine motor skills in children with phenylketonuria. J Pediatr 2007;150:479-84.
  10. Williams CM, Burdge G. Long-chain n-3 PUFA: plant v. marine sources. Proc Nutr Soc 2006;65:42-50.
  11. Health Council of the Netherlands. Towards an adequate intake of vitamin D. The Hague: Health Council of the Netherlands, 2008; publication no. 2008/15E.
  12. UK Scientific Advisory Committee on Nutrition. Advice on fish consumption: benefits & risks. London: TSO, 2004.
  13. Přípravek Nutrini obsahuje <0,025 g/100 ml laktózy,což je považováno za dostatečně nízké na to, aby nedošlo k vyvolání jakýchkoli klinických příznaků u pacientů s nesnášenlivostí laktózy. (Vesa TH, Korpula RA, Sahi T. Tolerance to small amounts of lactose. Am J of Clin Nutr 1996;64:197-201. Hertzler SR, Huynh BC, Savaiano DA. How much lactose is low lactose? JADA 1996;96:243-6)