Skip to Navigation

Přípravek Infatrini je bohatý na energii a živiny. Aby byl jak u kojenců se zvýšenými nároky, tak u kojenců s nižším příjmem zajištěn dostatečný přísun všech živin, obsahuje přípravek Infatrini více energie, bílkovin a mikroživin než standardní kojenecká mléka.

Přípravek Infatrini má významně nižší osmolalitu[1] než obohacená či koncentrovaná mléka (345-360 mOsmol/kg H2O versus 378-487 mOsmol/kg H2O)[2,3] – což odpovídá doporučením ESPGHAN pro pediatrickou enterální výživu[4].

Přípravek Infatrini navíc obsahuje:

  • LCP (polynenasycené mastné kyseliny: kyselina arachidonová, AA a kyselina dokosahexaenová, DHA), které jsou důležité pro zrakové funkce a vývoj mozku.[5-7]
  • Nukleotidy v hladinách blízkých těm, které jsou v mateřském mléce.[8] Nukleotidy jsou považovány za důležité z hlediska imunitních funkcí. [9-13]
  • Unikátní směs prebiotik společnosti Nutricia (galaktooligosacharidy, GOS a fruktooligosacharidy s dlouhým řetězcem, lcFOS). Studie naznačují, že tyto podporují zlepšení střevní mikroflóry zvýšením přítomnosti prospěšných bakterií (např. bifidobakterií) a snížením výskytu patogenů a u některých dětí i snížení výskytu infekcí.[14-18]

Reference:

  1. Nutricia Internal Analysis – data on file, 2008.
  2. Clarke SE, Evans S, Macdonald A, et al. Randomized comparison of a nutrient-dense formula with an energy-supplemented formula for infants with faltering growth. J Hum Nutr Diet 2007;20:329-39.
  3. Evans S, Twaissi H, Daly A, et al. Should high-energy infant formula be given at full strength from its first day of usage? J Hum Nutr Diet 2006;19:191-7.
  4. Braegger C, Decsi T, Dias JA, et al.; ESPGHAN Committee on Nutrition. Practical approach to paediatric enteral nutrition: a comment by the ESPGHAN committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2010;51:110-22.
  5. Smithers LG, Makrides M. Effect of dietary long-chain polyunsaturated fatty acids in infancy on both visual and neural development. In: Fatty Acids in Health Promotion and Disease Causation. Watson RR, ed. AOCS Press 2009 Urbana, IL, 349-77.
  6. Hoffman DR, Boettcher JA, Diersen-Schade DA. Toward optimizing vision and cognition in term infants by dietary docosahexaenoic and arachidonic acid supplementation: a review of randomized controlled trials. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2009;81:151-8 .
  7. Koletzko B, Agostoni C, Carlson SE, et al. Long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA) and perinatal development. Acta Paediatr 2001;90:460-4.
  8. Thorell L, Sjöberg LB, Hernell O. Nucleotides in human milk: sources and metabolism by the newborn infant. Pediatr Res 1996;40:845-52.
  9. Carver JD, Pimental B, Cox WI, Brness LA. Dietary nucleotide effects upon immune function in infants. Pediatrics 1991;88:359-363.
  10. Lasekan JB, Ostrom KM, Jacobs JR, et al. Growth of newborn, term infants fed soy formulas for one year. Clin Pediatr 1999;38:563-71.
  11. Martínez-Augustin O, Boza JJ, Del Pino JI, et al. Dietary nucleotides might influence the humoral immune response against cow's milk proteins in preterm neonates. Biol Neonate 1997;71:215-23.
  12. Martínez-Augustin O, Boza JJ, Navarro J, et al. Dietary nucleotides might influence the humoral immunity in immunocompromised children. Nutrition 1997;13:465-9.
  13. Pickering LK, Granoff DM, Erickson JR, et al. Modulation of the immune system by human and infant formula containing nucleotides. Pediatrics 1998;101:242-9.
  14. Moro G, Minoli I, Mosca M, et al. Dosage related bifidogenic effects of galacto- and fructo-oligosaccharides in formula-fed term infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2002;34:291-5.
  15. Moro G, Arslanoglu S, Stahl B, et al. A mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first six months of age. Arch Dis Child 2006;91:814-9.
  16. Arslanoglu S, Moro GE, Schmitt J, et al. Early dietary intervention with a mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of allergic manifestations and infections during the first two years of life. J Nutr 2008;138:1091-5.
  17. Bruzzese E, Volpicelli M, Squeglia V, et al. A formula containing galacto- and fructo-oligosaccharides prevents intestinal and extra-intestinal infections: an observational study. Clin Nutr 2009;28:156-61.
  18. Grüber C, van Stuijvenberg M, Mosca F, et al., MIPS 1 Working Group. Reduced occurrence of early atopic dermatitis because of immunoactive prebiotics among low-atopy-risk infants. J Allergy Clin Immunol