Skip to Navigation

Přípravek Infatrini je bohatý na energii a živiny. Aby byl u dětí se zvýšenými nároky nebo nižším příjmem zajištěn dostatečný příjem všech živin, obsahuje přípravek Infatrini více energie (101 kcal/100 ml), bílkovin (2,6 g/100 ml) a mikroživin než standardní kojenecká mléka. Přípravek Infatrini lze použít jako jediný zdroj živin, který obsahuje unikátní směs GOS/FOS, nukleotidů a směs tuků s polynenasycenými mastnými kyselinami (LCP) s dlouhým řetězcem.

Kojenci mohou mít z mnoha důvodů nižší perorální příjem potravy, což může vést k tomu, že kojenec neprospívá. Jde většinou o vyšší nutriční nároky nebo neschopnost kojenců přijímat dostatečné množství potravy tak, aby byly uspokojeny jejich nutriční potřeby. Například kojenci s neurologickým onemocněním (např. mozková obrna) nebo kojenci, kteří se v důsledku svého onemocnění snadno unaví (např. onemocnění dýchacích cest) nemusí být schopni přijímat dostatečné množství potravy k uspokojení svých potřeb, či kojenci s vrozenými vadami (např. ezofageální atrézie, tracheoezofageální píštěle) nebo cystickou fibrózou mohou mít zvýšené nároky na příjem energie a živin. Použití na živiny bohatých přípravků, jako je Infatrini, pomáhá naplňovat nutriční potřeby těchto kojenců. Přípravek Infatrini rovněž obsahuje polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (LCP) -  kyselinu arachidonovou (AA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA), v množství a formě podobné mateřskému mléku. Důkazy, které jsou v tuto chvíli k dispozici, jasně naznačují, že v dětství je důležité přijímat LCP v potravě; podle některých studií zlepšují zrakové funkce a vývoj mozku donošených dětí.[1,2] Hladiny AA a DHA v přípravku Infatrini vycházejí z doporučení mezinárodních expertů.[3] Přípravek Infatrini navíc obsahuje volné nukleotidy v množství, v jakém se vyskytují v mateřském mléce. Studie naznačují, že obohacování stravy o nukleotidy zlepšuje u donošených kojenců fungování imunitního systému.[4-7]

Přípravek Infatrini rovněž obsahuje unikátní směs GOS/FOS společnosti Nutricia (galaktooligosacharidy/fruktooligosacharidy s dlouhým řetězcem; GOS/lcFOS). Ve studiích s kojenci, kterým byla podávána prebiotika společnosti Nutricia, došlo ke zlepšení střevní mikroflóry zvýšením přítomnosti prospěšných bakterií (např. bifidobakterií) a ke snížení výskytu patogenů a infekcí.[8-12]

Infatrini má nižší osmolalitu (360 mOsmol/kg H2O) než buď obohacené (až 452 mOsmol/kg H2O)[13,14] nebo koncentrované kojenecké výživy (487 mOsmol/kg H2O)[15].

Reference:

  1. Smithers LG, Makrides M. Effect of dietary long-chain polyunsaturated fatty acids in infancy on both visual and neural development. In: Fatty Acids in Health Promotion and Disease Causation. Watson RR, ed. AOCS Press, Urbana:IL, 2009:349-77 .
  2. Hoffman DR, Boettcher JA, Diersen-Schade DA. Toward optimizing vision and cognition in term infants by dietary docosahexaenoic and arachidonic acid supplementation: a review of randomized controlled trials. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2009;81:151-8 .
  3. Koletzko B, Agostoni C, Carlson SE, et al. Long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA) and perinatal development. Acta Paediatr 2001;90:460-4.
  4. Carver JD, Pimental B, Cox WI, et al. Dietary nucleotide effects upon immune function in infants. Pediatrics 1991;88: 359-363.
  5. Lasekan JB, Ostrom KM, Jacobs JR, et al. Growth of newborn, term infants fed soy formulas for one year. Clin Pediatr 1999;38:563-71.
  6. Martínez-Augustin O, Boza JJ, Del Pino JI, et al. Dietary nucleotides might influence the humoral immune response against cow's milk proteins in preterm neonates. Biol Neonate 1997;71:215-23.
  7. Pickering LK, Granoff DM, Erickson JR, et al. Modulation of the immune system by human and infant formula containing nucleotides. Pediatrics 1998;101:242-9.
  8. Moro G, Minoli I, Mosca M, et al. Dosage related bifidogenic effects of galacto- and fructo-oligosaccharides in formula-fed term infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2002;34:291-5.
  9. Moro G, Arslanoglu S, Stahl B, et al. A mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first six months of age. Arch Dis Child 2006;91:814-9.
  10. Arslanoglu S, Moro GE, Schmitt J, et al. Early dietary intervention with a mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of allergic manifestations and infections during the first two years of life. J Nutr 2008;138:1091-5.
  11. Bruzzese E, Volpicelli M, Squeglia V, et al. A formula containing galacto- and fructo-oligosaccharides prevents intestinal and extra-intestinal infections: an observational study. Clin Nutr 2009;28:156-61.
  12. Grüber C, van Stuijvenberg M, Mosca F, et al., MIPS 1 Working Group. Reduced occurrence of early atopic dermatitis because of immunoactive prebiotics among low-atopy-risk infants. J Allergy Clin Immunol 2010;126:791-7.
  13. Clarke SE, Evans S, Macdonald A, et al. Randomized comparison of a nutrient-dense formula with an energy-supplemented formula for infants with faltering growth. J Hum Nutr Diet 2007;20:329-39.
  14. Evans S, Twaissi H, Daly A, et al. Should high-energy infant formula be given at full strength from its first day of usage? J Hum Nutr Diet 2006;19:191-7.
  15. Nutricia data on file.